ОЕБС: Безбедност новинара императив за слободне медије

Извор: Танјуг

ОЕБС: Безбедност новинара императив за слободне медије

УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА СРБИЈЕ

УНС
УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА СРБИЈЕ

Безбедност новинара је императив за слободне медије, а правовремена и ефикасна истрага о злочинима почињеним над новинарама је императив за окончање атмосфере некажњивости, рекао је директор Канцеларије представника ОЕБС-а за слободу медија Фране Мароевић.

“Насиље над онима који имају другачији став је неприхватљиво. Насиље због писаних речи, због извештаја или због цртежа не сме се толерисати”, рекао је Мароевић на конференцији о безбедности новинара под називом “Нови изазови и одговори” одржаној у понедељак у Вилњусу, саопштио је данас ОЕБС.

На конференцији је разговарано о широком низу питања која могу имати значајан ефекат на слободу изражавања и стога представљати велику претњу по демократију, као што је застрашивање засновано на родном идентитету, претње и насиље против новинара на интернету, произвољна хапшења и прогони новинара, ратови дезинформацијама…

Скуп је отворио литвански министар спољних послова Линас Линкевичиус, који је поручио да је заштита новинара неопходна не само ради самих новинара, већ и ради државности, демократаије и здравих друштава.

“Морамо се клонити било какве цензуре или забрана”, истакао је он.Конференцују је организовало Министарство спољних послова Литваније, Канцеларија представника ОЕБС-а за слободу медија и Синдикат новинара Литваније, а на скупу су учесници, такође, дали допринос новом издању ОЕБС-ових Смерница за безбедности новинара. Смернице пружају важне савете свим земљама учесницама ОЕБС-а за обезбеђивање услова за безбедан рад представника медија у региону коју та организација обухвата, а њихово ново издање биће објављено касније ове године.

У понедељак у Вилњусу окупили су се новинари и борци за заштиту људских права, академици и представници цивилног друштва, који су са државним званичницима и доносиоцима одлука разговарали о томе како осигурати безбедност новинара, закључује се у саопштењу.

Са сајта УНС-а:

ОЕБС: Безбедност новинара императив за слободне медије

http://uns.org.rs/desk/media-news/47875/oebs-bezbednost-novinara-imperativ-za-slobodne-medije.html

ОЕБС: Безбедност новинара императив за слободне медије

 

 

resavski postonosa

resavski postonosa

У септембру 1871. Јован Шарић свештеник на служби у Свилајнцу, покреће први лист у унутрашњости Србије, „Ресавски поштоноша“. Био је издавач и главни уредник листа. Поштоноша је штампан на две стране, формат 41 x 25 cm. Примeрак је коштао 48 гроша. Излазио је два пута месечно, а каубојска слова у наслову листа била су у моди међу западним Србима. Штампан је у Панчеву идешавало се да буде више дана задржан на ћумуркани (царини) у Београду. На молбу Шарића, министар унутрашњих дела одобрава штампање у Београду…
resavski postonosa
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail
twittergoogle_pluspinterestrssyoutubeinstagram

About the Author

resavski postonosa
У септембру 1871. Јован Шарић свештеник на служби у Свилајнцу, покреће први лист у унутрашњости Србије, „Ресавски поштоноша“. Био је издавач и главни уредник листа. Поштоноша је штампан на две стране, формат 41 x 25 cm. Примeрак је коштао 48 гроша. Излазио је два пута месечно, а каубојска слова у наслову листа била су у моди међу западним Србима. Штампан је у Панчеву и дешавало се да буде више дана задржан на ћумуркани (царини) у Београду. На молбу Шарића, министар унутрашњих дела одобрава штампање у Београду…

Be the first to comment on "ОЕБС: Безбедност новинара императив за слободне медије"

Leave a comment