МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ И ПРОБЛЕМИ МЛАДИХ ДАНАС

МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ И ПРОБЛЕМИ МЛАДИХ ДАНАС

МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ И ПРОБЛЕМИ МЛАДИХ ДАНАС

др Зоран Ј. Војић,


др Зоран Ј. Војић,

Ментално здравље младих, односно адолесцената и омладине, није нека посебна медицинска грана, али свакако заслужује велику пажњу целе здравствене службе и читавог нашег друштва, јер се ради категорији становништва, које представља будућност наше земље и народа. Ментално здравље младих данас обухвата пре свега правилан психофизички развој младих, њихових потенцијала и могућности, јачање снага њихових личности и издржљивости, отпорности на стресове, ради успешног избора занимања и избора партнера или партнерке за формирање породице, као и преузимања других нових улога, које их чекају у личном животу и у изградњи нашег друштва.

Велики број младих, и поред проблема и тешкоћа свих врста, углавном се добро носи са њима и углавном успешно остварује све своје улоге у животу, али се код многих младих особа могу сагледати бројни проблеми менталног здравља, који претстављају поремећаје понашања и без сумње воде у озбиљније менталне поремећаје и болести. Ризици или проблеми, који воде ка поремећајима менталног здравља, постају све бројнији данас, у условима савременог начина живљења, и детерминисани су тешкоћама и проблемима развоја савременог друштва, у свим његовим аспектима.

Основни проблеми јесу недостатак смисла за живљењем, отуђеност међу младима, страховања од будућности, проблеми и тешкоће у избору занимања, несналажење у животним улогама, сукоби са родитељима, насиље међу вршњацима, насиље у породицама, проблеми у проналажењу партнера или партнерке, љубавне површне везе кратког трајања, љубавне кризе и разочарења, склоност ка замени дана за ноћ, да се ноћу живи а дању спава, да се избегавају било какве обавезе, да постоји застој у свему што се ради, са отсуством или падом мотивације, склоности ка претераном уживању алкохолних пића, пушењу дувана и цигарета, марихуане, хашиша, хероина, кокаина и психоделичних и нових синтетичких дрога, коцкања, играње игрица на телефонима и компјутерима, повремена неумерена пијења алкохолних пића на журкама, прославама пунолетства и свадбама, као и многи други. Неки од младих, одлазе без било какве припреме и помоћи, у иностранство, у непознато, са великим ризицима по здравље и живот, да би пронашли свој правац и животни пут, где бивају изложени многим недаћа- ма и проблемима. Код младих присутне су криза морала и криза духовности. Све наведено, праћено је различитим појавним облицима патњи, најчешће дугог трајања, са пропратним анксиозним и депресивним реакцијама, падом самопоштовања и само цењења, и урушавања менталног здравља, па се неретко упада у ситуације из којих нема лаког и брзог излаза и опоравка.

Има се утисак да данас млади немају своје идеале, да се не угледају на наше успешне спортисте, кошаркаше, одбојкаше, ватерполисте и тенисере и друге, немају скоро ника-ква сазнања о успешним и светски значајним нашим великанима, Тесли, Пупину и Миланковићу, и другим нашим успешним људима, нити познају врлине славних ратника из Великог и других ратова, који су показивали јаку и чврсту вољу, висок морал, достојанство, хероизам и част, који су пребродили све животне кризе, опстали, ослободили и сачували нашу отаџбину. Поседовање оваквих сазнања, о својим великанима, као и сазнања о успешним стручњацима, као и обичним нашим вредним људима, сељацима, који у борби са природом успешно привређују и дају велике допрносе, несумљиво могу да претстављају темељ сигурности, стабилности и поноса сваке личности, а посебно младих генерација у нашој земљи. Светли примери успрешног и моралног понашања наших људи из ранијих и садашњих генерација, претстављају позитиван пример и модел за идентификацију младих данас, и могу им помоћи да успешно развијају своје потенцијале, остваре своје жеље и нађу задовољства у животу. Данас у свету па и код нас, не само стабилно ментално здравље и зрелост личности, већ њихови посебни квалитети, са високом мотивацијом и јаком вољом претстављају преуслов успешности у свим сферама живота.

 

https://twitter.com/resavskipostono/status/954341901745999874

https://plus.google.com/u/0/+Resavskipo%C5%A1tono%C5%A1a/posts/1km7GRUGZkz

 

resavski postonosa

resavski postonosa

У септембру 1871. Јован Шарић свештеник на служби у Свилајнцу, покреће први лист у унутрашњости Србије, „Ресавски поштоноша“. Био је издавач и главни уредник листа. Поштоноша је штампан на две стране, формат 41 x 25 cm. Примeрак је коштао 48 гроша. Излазио је два пута месечно, а каубојска слова у наслову листа била су у моди међу западним Србима. Штампан је у Панчеву идешавало се да буде више дана задржан на ћумуркани (царини) у Београду. На молбу Шарића, министар унутрашњих дела одобрава штампање у Београду…
resavski postonosa
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail
twittergoogle_pluspinterestrssyoutubeinstagram

About the Author

resavski postonosa
У септембру 1871. Јован Шарић свештеник на служби у Свилајнцу, покреће први лист у унутрашњости Србије, „Ресавски поштоноша“. Био је издавач и главни уредник листа. Поштоноша је штампан на две стране, формат 41 x 25 cm. Примeрак је коштао 48 гроша. Излазио је два пута месечно, а каубојска слова у наслову листа била су у моди међу западним Србима. Штампан је у Панчеву и дешавало се да буде више дана задржан на ћумуркани (царини) у Београду. На молбу Шарића, министар унутрашњих дела одобрава штампање у Београду…

Be the first to comment on "МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ И ПРОБЛЕМИ МЛАДИХ ДАНАС"

Leave a comment