Црквенчани се одужују својим прецима

Црквенчани се одужују својим прецима
На слици: - Идејно решење споменика

 

Црквенчани се одужују својим прецима

После 100 година погинулим за слободу у Првом светском рату од 1912-1918. године подиже се споменик

Задружно село Црквенац, је једно од шест села од укупно 21 села, на територији општине Свилајнац које ни после 100 година од голготе и завршетка Великог рата нема споменик страдалим прецима. Општински одбор Удружења ратних добровољаца, потомака и поштовалаца ,,Стеван Синђелић,, Свилајнац је 2012. године основао је месни одбор са 11 чланова у Црквенцу са циљем да се у данима сећања на сто година од почетка рата подигне споменик. Из Црквенца је мобилисано 129 младих стасалих да бране своју отаџбину који су кренули у велику голготу од 1912. до 1918 године. Њих 79 није имало среће да се врати, гинули су у биткама на Церу, Дрини, Колубари до Солуна преко албанских гудура по цичи зими, гладни, голи и боси и назад преко Кајмакчалана.

Радосав – Рада Бановић, наредник је отишао као добровољац, комита 1912. године и ратовао раме уз раме са Војводом Вуком. Рањаван је више пута преживео је велики рат, видајући јуначке ране у Црквенцу.

Идејно решење за изградњу споменика израдио је млади aрхитекта из Црквенца Јовица Јанковић потомак солунских ратника. Консултације и помоћ су пружили, сликари, професори и вајари који су били учесници Ликовне колоније „Црквеначка палета” у Црквенцу. Предрачун за материјал и преглед трошкова за израду споменика урадило је Предузеће за пројектовање и изградњу „Маринко д о о“ Свилајнац.

    Потребна документација, идејно решење и износ трошкова за изградњу споменика у износу од 450 хиљада динара достављени су Општинском већу СО Свилајнац, од стране председника Удружења Николе Станковића. Месна заједница Црквенац треба да обезбеди место, све потребне дозволе и помоћ при изради споменика. Родбина, потомци и поштоваоци из Црквенца, ресавски сликари и грађани су помогли да се ураде спомен плоче са уклесаним именима погинулих ратника. Месни одбор је урадио обиман посао и прикупио у архивима Србије имена погинулих, а нека и са споменика на месном гробљу. До сада је било познато 48 имена погинулих које је прикупио и објавио Миша Милојевић, хроничар Ресаве, а сада се дошло до 79 имена погинулих и не може се тврдити да је ово коначан списак.

Црквенчани се одужују својим прецима

– Споменик Милошу Стевановићу на месмом гробљу у Црквенцу који одржавају бивши радници Подрума „Навип“.

Наредник Милош Стевановић из Пирота, студент Минхенске технике, артиљерац, Дунавске дивизије првог позива који је погинуо на брду Ђурђева главица изнад Црквенца 27. октобра 1915. године штитећи одступање Српске војске и народа. Сахрањен је на гробљу у Црквенцу, а мајка учитељица Кристина му је подигла споменик и оставила га да почива међу својим саборцима. Приликом обиласка гроба свога сина 1925. године приложила је 1ооо динара за изградњу цркве у Црквенцу и уписала име свога сина Милоша као добротвора. Био је син јединац, и његово име, биће уклесано на споменику.

Радове на споменику би добровољно извеле регистроване зидарске радње мајстора из Црквенца Живомира Коруновића, Драгана Марјановића и Славољуба Петровића. Планирано је да се споменик открије 15.септембра 2018. године у Црквенцу на дан пробоја Солунског фронта.

М. Спасојевић

https://twitter.com/resavskipostono/status/970291890410180608

https://plus.google.com/u/0/+Resavskipo%C5%A1tono%C5%A1a/posts/KVnmMoJQfMq

 

resavski postonosa

resavski postonosa

У септембру 1871. Јован Шарић свештеник на служби у Свилајнцу, покреће први лист у унутрашњости Србије, „Ресавски поштоноша“. Био је издавач и главни уредник листа. Поштоноша је штампан на две стране, формат 41 x 25 cm. Примeрак је коштао 48 гроша. Излазио је два пута месечно, а каубојска слова у наслову листа била су у моди међу западним Србима. Штампан је у Панчеву идешавало се да буде више дана задржан на ћумуркани (царини) у Београду. На молбу Шарића, министар унутрашњих дела одобрава штампање у Београду…
resavski postonosa
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail
twittergoogle_pluspinterestrssyoutubeinstagram

About the Author

resavski postonosa
У септембру 1871. Јован Шарић свештеник на служби у Свилајнцу, покреће први лист у унутрашњости Србије, „Ресавски поштоноша“. Био је издавач и главни уредник листа. Поштоноша је штампан на две стране, формат 41 x 25 cm. Примeрак је коштао 48 гроша. Излазио је два пута месечно, а каубојска слова у наслову листа била су у моди међу западним Србима. Штампан је у Панчеву и дешавало се да буде више дана задржан на ћумуркани (царини) у Београду. На молбу Шарића, министар унутрашњих дела одобрава штампање у Београду…

Be the first to comment on "Црквенчани се одужују својим прецима"

Leave a comment