23. осмомартовски сусрет планинара у Врднику

23. осмомартовски сусрет планинара у Врднику
Чланови Планинарског друштва „Бељаница“ из Свилајнца у Врднику.

Планинари из Ресаве на Фрушкој гори

23. осмомартовски сусрет планинара у Врднику

23. осмомартовски сусрет планинара у Врднику

Кретање планинара фрушкогорским стазама

Планинарско – спортски клуб „Ресава“ из Деспотовца и Планинарско друштво „Бељаница“ из Свилајнца заједно су путовали у  Врдник, на традиционални осмомартовски сусрет са 22 планинара. Организатор сусрета Планинарско – смучарско друштво „Змајевац“ показали су се као добри домаћини.

Врдник се налази у подножју Фрушке горе и за његов развој најважније је било откривање налазишта мрког угља и почетак његове експлоатације. Рудник је отворен 1804-године као један од најстаријих на подручју бивше Југославије и први у Србији. Рудник је затворен 1968.године, а до 1954. у Врднику је радила једна од најјачих термоелектрана на подручју данашње Војводине. Значајан историјски споменик је Врдничка кула која потиче из римског доба и Манастир Врдник, познат и као Сремска Раваница који потиче из 16 века. На Фрушкој гори је највећа концентрација липове шуме у Европи. Око 700 врста .

23. осмомартовски сусрет планинара у Врднику

Чланови Планинарског друштва „Бељаница“ из Свилајнца у Врднику.

Домаћини су обележили  две стазе од шест и 16 километра за планинаре и свако је имао могућност да изабере стазу којом је желео да се креће. Акцију су успешно извели сви планинари упркос расквашеном терену и снегу који се интензивно топио. Они издржљивији су су ишли стазом од 16 километара из Врдника са фубалског терена ФК „Рудар“, а затим се кретала ка пределима Нова колонија, излетиштима Царина и Бранковац и на крају сви учесници су се сакупили у Планинарском дому „Знмајевац“.

Чланови Планинарског друштва „Бељаница“ из Свилајнца у Врднику

Признање ПД „Бељаница“

Домаћини су организовали дружење после напорне  шетње која доприноси општем здрављу и популаришу планинарско – рекреативни спорт. Друштвима су уручена признања, а у добром расположењу настављено је дружење.

 

Текст и фото: А. В.

 

https://twitter.com/resavskipostono/status/973616063501004800

https://plus.google.com/+Resavskipo%C5%A1tono%C5%A1a/posts/PLKuEn1scwM

 

resavski postonosa

resavski postonosa

У септембру 1871. Јован Шарић свештеник на служби у Свилајнцу, покреће први лист у унутрашњости Србије, „Ресавски поштоноша“. Био је издавач и главни уредник листа. Поштоноша је штампан на две стране, формат 41 x 25 cm. Примeрак је коштао 48 гроша. Излазио је два пута месечно, а каубојска слова у наслову листа била су у моди међу западним Србима. Штампан је у Панчеву идешавало се да буде више дана задржан на ћумуркани (царини) у Београду. На молбу Шарића, министар унутрашњих дела одобрава штампање у Београду…
resavski postonosa
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail
twittergoogle_pluspinterestrssyoutubeinstagram

About the Author

resavski postonosa
У септембру 1871. Јован Шарић свештеник на служби у Свилајнцу, покреће први лист у унутрашњости Србије, „Ресавски поштоноша“. Био је издавач и главни уредник листа. Поштоноша је штампан на две стране, формат 41 x 25 cm. Примeрак је коштао 48 гроша. Излазио је два пута месечно, а каубојска слова у наслову листа била су у моди међу западним Србима. Штампан је у Панчеву и дешавало се да буде више дана задржан на ћумуркани (царини) у Београду. На молбу Шарића, министар унутрашњих дела одобрава штампање у Београду…

Be the first to comment on "23. осмомартовски сусрет планинара у Врднику"

Leave a comment